
Про стандарти

Информация
Технічні комітети стандартизації
Законом України Про стандартизацію від 05 червня 2014 року № 1315-VII, який набрав чинності 03 січня 2015 року визначено нові положення щодо технічних комітетів стандартизації (далі – ТК), а саме:
Технічним комітетом стандартизації є форма співробітництва заінтересованих юридичних та фізичних осіб з метою організації і виконання робіт з міжнародної, регіональної, національної стандартизації у визначених сферах діяльності та за закріпленими об’єктами стандартизації (стаття 15).
Технічні комітети стандартизації не мають статусу юридичної особи (стаття 15).
Роз’яснення щодо положень національних стандартів надають відповідні технічні комітети стандартизації, а в разі їх відсутності – національний орган стандартизації (стаття 15).
В Україні є ТК:
ТК 24 Продукти з овочів і фруктів та устаткування для їх переробки
Функції секретаріату ТК 24 виконує Відокремлений підрозділ Національного університету біоресурсів і природокористування України «Науково-дослідний та проектний інститут стандартизації і технологій екобезпечної та органічної продукції» (ВП НУБіП України «НДПІ стандартизації і технологій екобезпечної та органічної продукції»), пров. Високий 13, м. Одеса, 65007; тел.: (048) 722-24-89; факс (048) 733-06-23; е-mail: tehkons@ukr.net; www: stand.odessa.ua
ТК 154 Соки та соковмісні продукти
Функції секретаріату ТК 154 виконує Державне підприємство «Український науково-дослідний центр проблем стандартизації, сертифікації та якості» (ДП «УкрНДНЦ»), вул. Святошинська, 2, м. Київ, 03115; тел.: (044) 424-44-36; e-mail: tk154@ukrndnc.org.ua; www: uas.org.ua)
5 речей, які повинні знати про стандарти
Стандарти є «спільною мовою», вони встановлюють важливі взаємозв'язки, забезпечують те, щоб різні системи “розуміли” одна одну та взаємодіяли надійно і ефективно.
Стандарти підтримують доступ до нових, міжнародних ринків.
Розроблення стандартів (стандартизація) є відкритим для всіх.
Стандарти є постійним двигуном інновації та основою для нових ідей.
Стандарти не є юридично обов'язковими – якщо тільки їхнє застосування не погоджено контрактом або законотворці не зробили їх обов'язковими.
Перелік національних стандартів в консервній галузі (невичерпний)
ДСТУ 2074:2017 Продукти перероблення овочів та фруктів. Терміни та визначення понять
ДСТУ 4283.1:2007 Консерви. Соки та сокові продукти. Частина 1. Терміни та визначення
ДСТУ 4283.2:2007 Консерви. Соки та сокові продукти. Частина 2. Номенклатура та вимоги
ДСТУ 7334:2013 Йошта свіжа. Технічні умови
ДСТУ 7939:2015 Виноград столовий швидкозаморожений. Технічні умови
ДСТУ 8032:2015 Консерви. Мармеліти фруктові для дитячого харчування. Технічні умови
ДСТУ 8057:2015 Консерви. Добавки фруктові та овочеві для збагачення продуктів дитячого харчування. Технічні умови
ДСТУ 8074:2015 Консерви. Соки та сокові продукти. Коктейлі. Загальні технічні умови
ДСТУ 8134:2015 Консерви. Суміші томатні для дитячого харчування. Технічні умови
ДСТУ 8660:2016 Консерви овочеві та овоче-фруктові з підвищеним умістом β-каротину для дитячого дієтичного харчування. Технічні умови
ДСТУ 8754:2018 Консерви. Соуси десертні. Технічні умови
ДСТУ 8755:2018 Консерви. Коктейлі десертні. Технічні умови
РСТ УССР 261-91 Консерви. Пюре із солодкого перцю. Технічні умови
РСТ УССР 267-83 Консерви. Пюре із суниць з молоком. Технічні умови
Інформацію підготовлено Кохан Світланою Василівною, провідним інженером НД відділу з розробки стандартів та координації технічних комітетів ДП «УкрНДНЦ», відповідальним секретарем ТК 154